• Regionálne lesnícke dni
          • Regionálne lesnícke dni

          • Dňa 25.4.2023 sa štvrtý a piaty ročník našej školy zúčastnil Regionálnych lesníckych dní, ktoré sa konali v Topoľčiankach.

            Ich cieľom bolo, aby verejnosť bližšie poznávala les a lesnícku prácu a hravou formou vzdelávať deti aj dospelých ako funguje les a ako sa starať o lesné ekosystémy.

            V parku bolo pre žiakov pripravených niekoľko stanovíšť, kde sa mohli zoznámiť napr. so sokoliarstvom a chovom poľovníckych psov, poznávať život včiel a prácu včelára, zistiť aké náradie používa lesník pri svojej práci.

            Uvideli, ako vyzerá lesnícka uniforma, učili sa rozoznávať stopy lesnej zveri či ryby našich vôd. Dokonca vyrobili vtáčie búdky, ktoré budú zavesené v parku. Lesom SR ďakujeme za pozvanie a tešíme sa na ďalší ročník.

                                                                                                      PaedDr. Lucia Hudecová

        • Školské kolo súťaže Slávik Slovenska 2023
          • Školské kolo súťaže Slávik Slovenska 2023

          • Dňa 26.04.2023  sme po dlhej dobe prežili opäť krásne spevavé popoludnie spolu s 18 súťažiacimi.  

            Celé podujatie sa nieslo v krásnych tónoch slovenských ľudových piesní, veselého smiechu a radosti. Súťažiacich prišli   podporiť aj ich  rodičia a triedne pani učiteľky.

            Všetci si spoločne zaspievali pieseň Po nábreží koník beží, ktorá sa niesla školou. 

            Spevácke výkony našich žiakov boli opäť vynikajúce a porota to veru nemala ľahké.

            Tu sú výsledky:

            I.kategória ( 1.- 3.ročník)

            1. Armando Junior Benček  3.a

            2. Oliver Bako  1.b

            3. Ela Kršáková  2.b   a   Olívia Rosinová  3.a

            II.kategória ( 4.- 6.ročník)

            1.  Sofia Poliaková  5.b

            2.  Alexandra Sečkárová  4.b

            3.  Mathias Kúsek  4.b   a   Teodor  Stanislav Kmeť  6.b

                

            III.kategória ( 7.- 9.ročník)

            1. Carmen Kúseková  7.B

             

            Všetkým súťažiacim blahoželáme a víťazom držíme palce v okresnom kole súťaže Slávik Slovenska 2023.

            DO   SPIEVANIA

             

                                                                                                Mgr. Zuzana Šišovská

        • Exkurzia v Poľsku
          • Exkurzia v Poľsku

          • V dňoch 25. a 26. apríla 2023 sa niektorí žiaci ôsmeho a deviateho ročníka zúčastnili exkurzie do Poľska.

            Cesta za spoznávaním začala v skorých ranných hodinách. Ako prvá zastávka v rámci exkurzie bola návšteva koncentračného tábora Auschwitz I, Auschwitz II – Birkenau v poľskom meste Osvienčim. Žiakom sme na tomto mieste chceli priblížiť, čoho všetkého je schopná ľudská zloba a nenávisť. Z Osvienčimu viedli naši kroky do druhého najväčšieho poľského mesta – Krakova, kde sme absolvovali pešiu prehliadku historického centra mesta od Floriánskej brány až po hrad Wawel. Ubytovali sme sa v hoteli, kde sme strávili noc. Ráno sme sa pobrali na Kalwariu Zebrydowsku, ktorá je druhým najväčším pútnickým miestom po Čenstochovej. Cestou z kalvárie nás čakala posledná zastávka našej dvojdňovej exkurzie, a to návšteva Wadowíc – rodného mesta Karola Wojtylu, teda Svätého otca Jána Pavla II. Navštívili sme jeho rodný dom, ktorý v súčasnosti slúži ako múzeum. Sprievodcovia nám priblížili jeho život od narodenia až po smrť.

            Plní zážitkov sme sa vo večerných hodinách vrátili šťastne domov.

             

                                                                                                                              Mgr. Marianna Hajková

        • Biblia očami detí
          • Biblia očami detí

          • Dňa 13.4. 2023 sa konalo diecézne krajské kolo v Nitre Biblia očami detí, v ktorom Liliana Pavlová z 2. b triedy získala krásne druhé miesto.

            Ďakujeme za reprezentáciu našej školy a dosiahnutému výsledku srdečne blahoželáme.

                                                                                                                                                Mgr. Marianna Škulová

        •  Hor sa na nákupy!
          • Hor sa na nákupy!

          • Kto z vás už nakupoval? Kto zvykne pravidelne u vás doma nakupovať? Koľko stoja potraviny? Tak takéto a podobné otázky som kládla šiestakom. Prekvapivo, takmer nikto nechodí nakupovať, dokonca ani s rodičmi nie. A že je to dôležitá sociálna zručnosť, o tom niet pochýb. Nemenej dôležitou zručnosťou je aj samotná tvorba nákupného zoznamu. Robili ste ho už? Bola jedna z množstva otázok, ktoré som šiestakom položila. Niektorí odpovedali kladne, iní nie. Deťom som rozdala letáky z rôznych nákupných centier z Veľkej Británie. Ceny uvedené pri jednotlivých výrobkoch boli preto  uvedené v librách. Deti boli rozdelené do skupín a ich úlohou bolo spraviť nákupný zoznam z vecí, ktoré sa nachádzajú v letáku. Predstavovali si, že pripravujú večeru, na ktorú idú pozvať svojich kamarátov. Keďže sme preberali stupňovanie prídavných mien, nákupný zoznam sme hodnotili na základe nasledovných kritérii: Kto mal najdrahší nákup? Kto najlacnejší? Kto vedel z dostupných surovín pripraviť najchutnejšie jedlo? Na koho oslave by sme sa najradšej zúčastnili a prečo? Je ľahké vymýšľať dobrú a chutnú večeru a zároveň nie veľmi drahú? Zmestili by sme sa do rozpočtu, ktorý sme si vopred určili? To bolo súčasťou záverečného hodnotenia. Vyjadrili sa všetci. Názory sa rôznili, ale každý si prišiel na svoje. Zistili sme, že aj z mála peňazí sa dá spraviť ,,veľa muziky” a  rozvíjanie finančnej gramotnosti sa dá najlepšie precvičvať na každodenných situáciách zo života.

                                                                                                                            PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.

        • Zber prírodnín
          • Zber prírodnín

          • Pri príležitosti dňa Zeme sme si s piatakmi dňa 24.4. 2023 vyrazili na školský dvor a zahrali si hru s názvom Zber prírodnín, v anglicky hovoriacich krajinách známu ako Scavenger Hunt. Žiaci sa rozdellili do skupín po troch. Ich úlohou bolo nájsť čo najviac vecí zo zoznamu, ktorý dostali na začiatku hry. Zoznam bol napísaný v angličtine, kedže hru sme zrealizovali na hodine anglického jazyka. Na začiatku sme si vyjasnili pojmy, ktorým sme nerozumeli a mohli sme začať! Veci na zozname, ktoré bolo treba nájsť pozostávali z dostupných prírodnín, ako napr. 5 listov, ktoré vyzerajú odlilšne, 1 plochý kameň, niečo svetlé, niečo mäkké, niečo menšie ako tvoja dlaň a pod. S nazbieraných “pokladov” sme si spravili menšiu výstavku a každá skupina hovorila o tom, čo našla. Hlasovali sme za najlepších zberačov. Keďže s piatakmi preberáme minulý čas, používali sme otázky a odpovede v minulom čase. Na záver sme si zaspievali ekologickú pieseň. Spojiť príjemné s užitočným je predsa vždy zábavné!

             

                                                                                                                                PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.

          • Úspech Pribinky na Geografickej olympiáde

          •  

            Dňa 31.3.2023 sa v ZŠ Mojmírova ulica Zlaté Moravce uskutočnil 51. ročník okresného kola Geografickej olympiády žiakov ZŠ. Dvaja boli úspešnými riešiteľmi – Alexander Mechenski a Rastislav Szeredy zo 7.b. Diana Tonková z 8.a triedy získala druhé miesto a postúpila do krajského kola. Všetkým žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy a k dosiahnutým výsledkom srdečne blahoželáme.

            PaedDr. Lucia Hudecová

        • Oznam
          • Oznam

          • Dňa 19.4.2023 bude z organizačných dôvodov skrátené vyučovanie do 13,00 hod.

            ŠKD bude fungovať bez zmeny prevádzky.

             

               Ďakujeme za pochopenie.

        • Zápis do 1. ročníka
          • Zápis do 1. ročníka

          • Zápis do 1.ročníka pre školský rok 2023/2024 bude prebiehať 19. a 20.4.2023. Podrobnejšie info na PLAGAT_(2)_(2)_(1).docx.

            Elektronická prihláška bude sprístupnená od 1. 4. 2023 do 30.4. 2023 TU ELEKTRONICKA PRIHLASKA 

            Neoddeliteľnou súčasťou elektronickej prihlášky je  tlačivo s podpismi oboch zákonných zástupcov (príloha č. 3) Vyhlasenie_zakonnych_zastupcov.docx (priniesť na zápis s vytlačenou elektronickou prihláškou).

            Podpisy zákonných zástupcov Podľa § 144a ods. 1 školského zákona na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na prihláške, sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

            Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

            • jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),

            jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktorý nie je schopný sa podpísať) alebo

            vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad čestným vyhlásením zákonného zástupcu (príloha č. 1) Cestne_vyhlasenie_zakonneho_zastupcu.docx.

            V prípade, ak:

            • jeden zo zákonných zástupcov dieťaťa zomrel, v podaní túto skutočnosť možno preukázať fotokópiou úmrtného listu, resp. formou nahliadnutia do úmrtného listu,

            • dieťa vychováva iba matka (otec nie je na rodnom liste dieťaťa uvedený), v podaní túto skutočnosť matka preukazuje fotokópiou rodného listu dieťaťa, resp. formou nahliadnutia do rodného listu dieťaťa.

             

            Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie (príloha č. 2) Pisomne_vyhlasenie.docx.

            Prílohy č. 1 a č. 2 si viete  vytlačiť aj pri vyplňaní elektronickej prihlášky.

            Všetky požadované dokumenty je nutné priniesť vypísané a vytlačené na zápis.

             

            Podmienky zápisu a usmernenia sa budú postupne aktualizovať. V prípade nejasností nás neváhajte kontaktovať na telef. čísle 037/6426056, najlepšie v čase 13.30 h - 14.30 h. Tešíme sa na spoluprácu.

             

            Vedenie školy                                                                                   

             PLAGAT_(2)_(2).pdf

            Usmernenie_k_zapisu.pdf

             

             

        • Od 01. 05. 2023 sa poskytuje dotácia na stravu
          • Od 01. 05. 2023 sa poskytuje dotácia na stravu

          • Nárok na dotáciu má každý žiak navštevujúci ŠJ pri ZŠ , Pribinova 1, Zlaté Moravce :

            1. ktorého zákonný zástupca požiada o dotáciu na stravovanie
            2. je prítomný na vyučovaní
            3. odoberie obed

            Vyplnenú  rodičom / zákonným zástupcom podpísanú žiadosť     TU: ŽIADOSŤ-_rodic.docx

            je nutné odovzdať triednemu učiteľovi do 19.04. 2023.

             

              Nárok na dotáciu na obedy má aj žiak, ktorý má osobitné stravovanie z dôvodu zdravotného stavu a nemôže konzumovať stravu v ŠJ. Zákonný zástupca tohto žiaka tak isto musí požiadať o dotáciu a predložiť ŠJ doklad od lekára - špecialistu, že jeho dieťa nemôže konzumovať stravu pripravenú v ŠJ. Dotácia bude vyplatená zriaďovateľom zákonnému zástupcovi žiaka. 

            V prípade, že žiak nebude na vyučovaní a nebude včas odhlásený, zákonný zástupca je povinný uhradiť celú výšku stravného.

            Ak žiak nie je včas odhlásený, má zákonný zástupca prvý deň neprítomnosti právo odobrať obed do vlastných nádob a dieťa na ďalšie dni musí odhlásiť. 

            Réžijné poplatky v sume 3,00 € na mesiac zostávajú nezmenené.

            Žiaci prihlásení na dotované obedy musia mať do 30.4. 2023 uhradené všetky pohľadávky voči ŠJ / t. j. stravné aj réžiu/ inak mu nedudú poskytnuté dotované obedy.

             

            Ďakujem za spoluprácu.

                                                              PhDr. Iveta Dallošová- vedúca ŠJ

             

            Navratka-_rodic.pdf

        • Okresné kolo matematickej olympiády
          • Okresné kolo matematickej olympiády

          •  

            Dňa 12.4.2023 sa konalo okresné kolo matematickej olympiády, v ktorom našu školu reprezentovalo 9 žiakov šiesteho, siedmeho a ôsmeho ročníka.

            V kategórii Z7 sa úspešnými riešiteľmi tohto kola olympiády stali Michal Kéry a Rastislav Szeredy.

            V kategórii Z8 boli úspešnými riešiteľmi Dárius Tonkovič a Ivana Zhorelová.

            Všetkým riešiteľom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy!

             

                                                                                 Mgr. Alena Merčiaková, PaedDr. Sylvia Halgašová

        • Jazykový kvet – krajské semifinále
          • Jazykový kvet – krajské semifinále

          • Dňa 3.4. 2023 sa  žiaci Pribinky zúčastnili recitačnej súťaže v cudzích jazykoch s názvom Jazykový kvet v krajskom semifinále v Nitre. Tradične sme sa tejto súťaže zúčastňovali prezenčne, od predminulého roka v online forme. Recitačná súťaž tohto charakteru je mimoriadne náročná pre všetkých zúčastnených, pretože žiaci recitujú nie v materinskom, ale v cudzom jazyku. Hodnotí sa nielen umelecká stránka prejavu, ale najmä jazyková, teda predovšetkým výslovnosť v cudzom jazyku. Môžeme konštatovať, že aj tento rok sa ukázalo množstvo talentov, medzi inými hlavne títo žiaci, ktorí postupujú do krajského finálového kola:

             

            sekcia anglický jazyk:

            1.kategória, poézia-próza Linda Vicanová, 4.B

            1.kategória, poézia-próza bilingválna sekcia - Armando Junior Benček, 3.A

            1.kategória, poézia-próza bilingválna sekcia - Ellie Treacy, 3.A

            2. kategória, poézia-próza bilingválna sekcia - Mia Treacy, 7.A

            Postupujúcim žiakom gratulujeme a držíme palce v nasledujúcom kole. Pripravujúcim pedagógom ďakujeme za náročnú prácu pri príprave týchto talentovaných žiakov.

             

            PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.

        • Piataci záchranári
          • Piataci záchranári

          • Návšteva lekára sa u väčšiny z nás spája s nepríjemnými pocitmi. Ale že to nemusí tak byť vždy,nás radi presvedčili žiaci 5. b. Na hodine angličtiny sme sa zahrali na lekárov- záchranárov a pacientov. Práve sme sa učili frázy typu: Bolí ma ruka, chrbát, noha a pod. Rozhodli sme sa zahrať na reálny život, ku ktorému choroby a návšteva lekára, bohužiaľ, patria. Všetky potrebné rekvizity sme si doniesli- lekársky plášť, obväzy a iný zdravotnícky materiál. Mohli sme začať. Deti sa do svojich rolí vžili, konverzácia im išli jedna radosť. Dúfame, že nikdy nebudú musieť zažiť také typy zranení, ktoré predstierali, a ak aj áno, už budú vedieť poprosiť o pomoc a prijať ju. A to dokonca v angličtine!

                                                                                                                              PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.

        • Ocenenia ku Dňu učiteľov
          • Ocenenia ku Dňu učiteľov

          • S prvými jarnými kvetmi si už tradične 28. marca pripomíname odkaz velikána pedagogiky Jána Amosa Komenského. Po stáročia sa vraciame k jeho myšlienkam a vzdávame hold jednému z najušľachtilejších povolaní – povolaniu učiteľ.

            Pri príležitosti Dňa učiteľov sa v Mestskom kultúrnom stredisku v Zlatých Moravciach konalo dňa 28. 03. 2023 slávnostné oceňovanie pedagogických i nepedagogických zamestnancov na základe návrhov jednotlivých materských i základných škôl. Ocenených  zamestnancov bolo 13. Tí si nielen vypočuli slová úcty a vďaky v príhovore viceprimátora mesta Ing. Mareka Holuba, ale si aj prevzali ďakovný list a knihu, ako spomienku na tento slávnostný deň.

            Medzi ocenenými pedagogickými zamestnancami boli aj dve pani učiteľky z Pribinky – Mgr. Katarína ŠkulováPaedDr. Katarína Šustáková.

            Učiteľská profesia v sebe zahŕňa povinnosť, potrebu a chcenie odovzdávať novej generácii nazbierané poznanie a životné skúsenosti.

            Dobrý učiteľ je múdry, spravodlivý, tvorivý, čestný, pracovitý, obetavý, priateľský a tolerantný. Načúva žiakom, chápe ich a pomáha im. Rozvíja u žiakov sociálne cítenie a komunikačné kompetencie. Podieľa sa na kultivovaní osobnosti žiaka, spolupracuje s rodinou, buduje kladné medziľudské vzťahy a kooperuje pri riešení problémov. Dobrý pedagóg je nielen učiteľom, ale zároveň aj psychológom, lekárom, diagnostikom, druhým „rodičom“ i priateľom s láskavým srdcom zanieteným pre svoju prácu.

             

            Uvedenými charakteristikami ocenené pani učiteľky bezpochyby disponujú.

             

            PaedDr. Katarína Šustáková – je úprimnou, priateľskou, mimoriadne zodpovednou a veľmi obľúbenou učiteľkou medzi deťmi i rodičmi. Svojím prístupom a sebavzdelávaním neustále skvalitňuje vyučovací proces. Vie motivovať žiakov k učeniu, pristupuje k nim individuálne, využíva zážitkové a kooperatívne učenie. Má vysoké umelecké cítenie, k čomu vedie i svojich žiakov. Výsledkom jej pedagogického pôsobenia sú aj vynikajúce úspechy žiakov v Pytagoriáde, v  recitačných, výtvarných a tvorivých súťažiach.

             

            Mgr. Katarína Škulová – má vynikajúce organizačné schopnosti, je kolegiálna a ochotná vždy pomôcť. Jej prístup k žiakom, kolegom a rodičom je ľudský a priateľský. V práci so žiakmi druhého stupňa dosahuje vynikajúce výsledky. Okrem iného má aj vysoké estetické cítenie. Jej svedomitým a trpezlivým prístupom aktívne rozvíja schopnosti žiakov vo výchovno-vzdelávacom procese. Je tiež výchovnou poradkyňou, ktorá sa snaží robiť maximum pre žiakov Pribinky.

             

            Obe pani učiteľky sa každoročne aktívne podieľajú na výzdobe školských priestorov  na nadštandardnej úrovni.

             

            K oceneniu im gratulujeme, tešíme sa z ich úspechov a sme radi, že sú súčasťou nášho kolektívu.

             

                                                                                                                               Mgr. Lenka Herdová

                                                                                                                                    riaditeľka školy